niedziela, 12 kwietnia 2015

Oczyszczanie krewetek




" Zazwyczaj gdy kupuje krewetki wybieram te bez główek, nóżek i jelita tzw. odwłoki. 
Jednak czasami zdarza się że mamy krewetki w całej okazałości i musimy je oczyścić. 
Także dobrze by było wiedzieć co w takiej sytuacji należałoby zrobić :) "





Krok 1:
  • Krewetki  zamrożone - wysypujemy do durszlaka i opłukujemy bieżącą zimną wodą i odstawiamy do rozmrożenia. 
  • Krewetki świeże opłukujemy bieżącą zimną wodą. 
Krok 2:
  • Chwytamy główkę krewetki i jednym zdecydowanym pociągnięciem/ruchem ukręcamy i ją odrywamy
Krok 3:
  • Możemy ściągnąć cały pancerz zazwyczaj z pancerzem odchodzą także prawie wszystkie nóżki 

  • - jeśli wszystkie z nim nie odejdą musimy je także usunąć 
          - możemy również zostawić ostatnią łuskę pancerza która trzyma ogonek
lub 

  • Zostawiamy górny pancerz a odcinamy tylko nóżki 
Krok 4:
  • Nacinam krewetki na "brzuszku" nacięcie powinno mieć około 4 mm delikatnie wykałaczką wyciągam żyłkę "jelito - krewetki" - czasami ma kolor bardzo ciemny lub jasny wręcz przeźroczysty. 
Krok 5:
  • Oczyszczone krewetki przepłukuje jeszcze raz zimną bieżącą wodą. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz